Mens en gezondheid

De invloed van Alopecia

donderdag, 22-1-2015  

Heb je wel eens gehoord van de ziekte Alopecia? Er zijn niet veel mensen in Nederland die hier bekend mee zijn, maar het is wel een ziekte die ontzettend veel impact heeft op je leven als je dit hebt. Alopecia is een haarziekte. Wanneer je dit hebt dan verlies je, overal op je lichaam, haar. Dit betekent dus dat het haar op je hoofd verdwijnt, maar ook op je armen en benen en zelfs op je gezicht. Je kunt je vast voorstellen dat het hebben van de ziekte Alopecia een verschrikking is. De ziekte is er in drie verschillende vormen:

  • Alopecia areata
  • Alopecia totalis
  • Alopecia universalis

De eerste vorm, Alopecia areata, is de minst erge vorm. Hierbij verlies je je haar, maar je hebt een grote kans dat het merendeel blijft zitten en dat de kale plekken uiteindelijk weer verdwijnen. Bij de twee andere vormen is dat niet het geval. Als geconstateerd wordt dat je een van deze twee vormen hebt dan zul je al je lichaamshaar verliezen. En dat is natuurlijk verschrikkelijk. Op wetenschappelijk gebied is Alopecia nog een raadsel. Zo weten de onderzoekers niet waar de ziekte precies door getriggerd wordt. Uit sommige onderzoeken blijkt dat stress de grootste oorzaak is, maar in veel andere onderzoeken wordt dit juist weer tegengesproken. Het is dus moeilijk om te bepalen wat het nu precies is. Het is duidelijk dat Alopecia een zeer grillige haarziekte is die iedereen kan krijgen. Jong of oud, man of vrouw, dat maakt allemaal niet uit. Wanneer de ziekte in een vroeg stadium bij je geconstateerd wordt dan kan er in veel gevallen nog iets aan gedaan worden. Er is nog geen medicijn dat Alopecia helemaal kan laten verdwijnen, maar er zijn genoeg behandelingen die er voor zorgen dat de ziekte in een vroeg stadium in de pan gesmoord wordt. Je zult dan zeker niet al je haar verliezen en er is dus een grote kans dat je haar zelfs allemaal weer terug komt. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de eigenaresse van MoveHs, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het aanbieden van diensten die het omgaan met haarverlies vergemakkelijken.

Leven met Alopecia

We verliezen allemaal haar. Dit is heel erg normaal. Gemiddeld verliezen we tot ongeveer 200 haren per dag. Soms is dat meer, soms is dat minder. Dit wordt beïnvloedt door bijvoorbeeld hormonen, maar ook stress kan hier een rol in spelen. Dit heb je misschien zelf ook wel eens gehad. Na verloop van tijd houdt dit echter weer op en dat is met Alopecia dus niet het geval. De ziekte Alopecia zorgt er dus voor dat je overal op je lichaam haar verliest. Je zult dus niet alleen kale plekken op je hoofd krijgen, maar je kunt bijvoorbeeld ook je wimpers en wenkbrauwen verliezen. Dit is voor veel mensen vaak nog erger dan de kale plekken op hun hoofd. Dit kun je veel makkelijker verbergen door bijvoorbeeld een leuke pet op te zetten of een pruik te dragen. Wanneer je echter door Alopecia al je gezichtshaar verliest dan kan dit een vreselijke emotionele ervaring zijn. Als je het haar op je gezicht verliest verdwijnen namelijk ook je gezichtsuitdrukkingen. Als je al je haar nog hebt dan valt je waarschijnlijk niet op hoe het haar op je gezicht veel dingen bepaald. Wanneer dit uitvalt door Alopecia wordt dit op een hele pijnlijke manier duidelijk. Het hebben van Alopecia is dan ook niet lichamelijk zwaar, maar met name psychisch ontzettend moeilijk. Bij MoveHs snappen ze dat. Ze helpen patiënten met Alopecia daarom niet alleen op het gebied van pruiken en permanente make-up, maar ook op emotioneel vlak kunnen zij je ondersteunen. Als je Alopecia hebt kan het heel erg prettig zijn om met iemand te praten die deze ziekte ook heeft of heeft gehad. Op die manier kun je het veel beter verwerken en kun je het misschien zelfs een plekje geven. Het accepteren van deze ziekte is heel erg moeilijk, maar uiteindelijk zul je daar wel beter van worden.

Hulp voor patiënten met Alopecia

Bij MoveHs vinden ze het belangrijk dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Door Alopecia kun je kale plekken op je hoofd krijgen en veel mensen vinden dit erg lelijk. Voornamelijk bij zichzelf willen ze dit niet zien. Daarom kiezen veel mensen met Alopecia er al in een vroeg stadium voor om bijvoorbeeld een pruik te dragen. Dan hoeven zij niet geconfronteerd te worden met de plekken. Ook voor het uitvallen van wimpers en wenkbrauwen door Alopecia zijn er oplossingen. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om permanente make-up te laten aanbrengen. Dit is een soort tatoeage die in verloop van tijd weer zal vervagen. Komt je haar dus weer terug? Dan heb je niet voor de rest van je leven de tatoeage. Blijft je haar weg? Dan kun je de permanente make-up makkelijk laten bijwerken. Niet alleen voor vrouwen is het lastig om met Alopecia om te gaan. Ook mannen kunnen getroffen worden door Alopecia en voor hen is het net zo moeilijk. Zij vinden het soms niet eens zo erg om het haar op hun hoofd te verliezen, maar hun baard wel. Zij hebben het gevoel dat hiermee een gedeelte van hun mannelijkheid wordt afgenomen en dit is emotioneel voor hun heel erg zwaar. Bij MoveHs kun jezowel als man en als vrouw terecht. En natuurlijk is iedereen van alle leeftijden welkom.


Comments are closed.